Net zoals nu met hondenscholen denk ik. Dus de cursussen geven bij hondenscholen en het examen centraal waarbij het dus om de output (het resultaat) gaat. Dan kan iedereen de school uitkiezen die bij hen past. Zie het als een autorijschool; iedere rijinstructeur heeft zijn eigen manier van lesgeven maar het CBR neemt het examen af en bepaalt of het resultaat voldoende is voor een rijbewijs. Zij bemoeien zich nauwelijks met de lesmethode van de instructeur.
Ik vind het ook bijzonder moeilijk om een hondenschool te vinden die bij mij past. Ik ben namelijk van mening dat de gemiddelde Border Collie gewoon anders is, anders reageert en dus ook anders opgevoed/getraind moet worden dan de gemiddelde andere hond.
Ik maak me eerder zorgen over de eisen die aan zo'n examen gesteld kunnen worden. Er bestaat namelijk al een test en die eisen vind ik persoonlijk echt absurd; alsof je hond een stoffen knuffeldier zonder actie-reactie moet zijn. Ik zie dan liever een examen waarbij gehoorzaamheid en onder appel staan de eisen zijn. Dus je hond kunnen terug roepen ook uit spel, laten liggen, aan de voet lopen en dergelijke. Daarmee heb je al een hoop ellende voorkomen imho.
Moet je 't eens met een niet-baasgerichte, zelfstandig denkende hond proberen… hahaha…
Appel? Wat is dat?
hier is het uitganspunt zo, dat het er om gaat hoe jij je hond, van welk ras dan ook, begeleid in dagelijkse situaties.
Het is dus geen africhtingscursus of gehoorzaamheidscursus.
De baas moet het diploma halen, niet de hond.
De cursussen mogen alleen gegeven worden door mensen die hiervoor gekwalificeerd zijn en worden gegeven naar de laatste inzichten en ontwikkelingen op het gebied van hondengedrag.
Dat lijkt me logischer.
Mijn honden staan niet onder appel. Gehoorzaamheid staat zelfs niet op m'n prioriteitenlijstje. Toch ben ik niemand tot last. Ik zoek elkde dag weer rustige gebieden op, ik vermijd andere honden. Als er andere mensen (wandelaars, joggers, mountainbikers) in de buurt zijn, blijven m'n honden aan de lijn. Ik wandel niet door stad en drukte.
Ik zie niet in waarom ik m'n honden dan zou moeten kneden in iets wat ze niet zijn.
Ipv m'n honden aan te passen aan de omgeving, pas ik de omgeving aan aan m'n honden. Werkt evenzeer...
In mijn voorstel ben je dan ook niet verplicht die tweede cursus te gaan volgen. Hoeft niet. Alleen kan je dan wel de toegang soms ergens ontzegt worden. Dan kan het zijn dat jij je honden niet mee mag nemen naar de camping waar je naartoe wilde of mag je dat ene losloopgebied niet in of zegt een vervoerder dat je niet met hun trein mag reizen met je honden of je mag niet op dat ene terrasje zitten met je honden bijvoorbeeld.
Ik zou die plekken dan juist graag opzoeken omdat ik het wel prettig vind te weten dat de begeleiders daar hun hond onder appel kunnen krijgen en houden.
Oh ja, dat snap ik.
Al is appel natuurlijk niet hetzelfde als zich netjes gedragen. Een hond kan evenzeer beheersd zijn opgevoed en niemand tot last zijn, en toch niet onder appel staan…
Zo gaan m'n honden bijvoorbeeld zonder probleem mee in een volgepropte skigondel. Ze vallen niemand lastig, zelfs niet als ze bijna geplet worden tussen de mensenbenen en skiboots. Omdat ze zelfzeker en rustig zijn, niet omdat ik ze onder appel heb.
Tja. Dat kan die van mij dus echt niet. Ze zal het wel doen maar met de staart tussen de benen van angst. Heel soms komen we in zo'n situatie en dan kruipt ze het liefste onder mijn trui. Gewoon zielig. Een halve meter rondom vrij gaat wel goed als het druk is.. maar half geplet worden niet.
Ik ben met mijn honden nimmer op cursus geweest, waarom niet, een newfoundlander laat zich niet dwingen, in het gereel lopen zij niet, een wil om te pleasen, maar niet onder dwang....als je bams dwingt...steekt ze de vinger op, ogin wil nog wel graag pleasen , als het haar uitkomt....en toch zijn het honden die voor een ieder vriendelijk is, mens of dier...ik hou het zo... ik wandel in gebieden waar ik weinig mensen en dieren tegen kom, niemand tot last...een cursus is niet voor ons weggelegd.
ja zo hoort het ook lijkt me ik doe het zelf ook op die manier, zo simpel en idd zo effectief
Ik zou dit juist liever niet hebben, ik vind het namelijk niet nodig dat mijn hond aan de voet kan lopen en altijd gaat en blijft liggen wanneer ik dat vraag. In tegendeel zelfs.
Als mijn hond losloopt, mag ze lopen en doen wat en waar ze wilt, mits ze anderen niet tot last is en enigszins bij mij in de buurt blijft. Als dit niet gaat, doe ik haar gewoon niet los. Ik zie dan veel liever een cursus zoals Dobry zegt, hoe de baas met de hond omgaat en niet wat de hond allemaal wel niet kan. Want ik zie helaas ook genoeg honden die perfect aan de voet lopen etc, maar veel stresssignalen laten zien. Als zijn stress-emmertje dan volloopt kan het alsnog fout gaan, hoe goed de hond ook kan luisteren.
Een cursus voor de baasjes zelf zou ik ook wel zien zitten. Niet samen met een hoop honden, dat vind ik vreselijk. Ik zoek zulke situaties ook niet bewust op (ook niet zonder hond). Ik heb ook een hele nare nasmaak gekregen van de hondencursus waar ik les had.
Toen ik nog op cursus zat ging alles goed, behalve op het trainingsveld zelf. Voelde me daar ook vaak gekleineerd en ik werd er heel onzeker van. Daya stond constant onder spanning, dat ze uit gekkigheid niet meer wist wat ze moest doen. Ze ging dan heel hard rondjes om me heen rennen.
Daya voelt daarbij mijn spanning ook heel erg goed aan, soms te goed. Ik noem maar een voorbeeldje: Als ik hier thuis een spelletje speel en het wordt wat moeilijk, word ik soms wat nerveus. Daya gaat dan helemaal aan de andere kant van de kamer mij aan staan kijken. Gapen, hijgen op en neer trippelen, terwijl het eigenlijk niet veel voor stelt wat ik doe. Ik praat niet, ik beweeg niet, maar ze voelt het aan (misschien mijn ademhaling en mijn houding op zulke momenten?). Ik moet haar dan echt bij me roepen en dan gaat ze wel weer naast me liggen.
Ik voed Daya op naar aanleiding van mijn opleiding (dierverzorging, richting hondentrainer) en mijn eigen gevoel en ik vind dat het prima gaat. We zijn nooit iemand tot last, want dat wil ik gewoon niet hebben. Met Daya heb ik ook meteen goed geleerd dat honden ontzettend verschillen.
Op school trainde ik altijd met een hele dikke Appenzeller Sennenhond (leende ik van een kennis). Hij kende bijna geen commando's (zelfs af/lig niet), maar hij vond het zo leuk dat hij alles heel vlot leerde. Daya is totaal het tegenovergestelde. Bij Daya is het pas leuk als ik letterlijk op mijn hoofd ga staan (bij wijze van). Ze lacht me nog net niet uit. En ik.. ik vind dat best wel leuk.
Wat ik belangrijk vind doet ze keurig, maar trucjes en dergelijke.. nah.. Stoeien en gek doen met ons, dat vind ze leuk. Buiten is het vooral een speurtocht (alles moet onderzocht worden).
Alhoewel ik het met mijn "leenhond" ook naar mijn zin had hoor. Die vond gek doen helemaal niet leuk. Maar hij was ook mishandeld door een ex van diegene en had dus een flinke deuk opgelopen. Met alle kunstjes en zelfs stukjes agility (tunnel was zijn favoriet) kon hij zijn ei helemaal kwijt en werd er ook weer wat zekerder door. Hij is inmiddels alweer 14, geloof ik. Echt een oude opa geworden.
Ik hoop wel dat iedereen met een hond dan ooit zo'n cursus moet volgen. Misschien hoef ik dan niet meer 10 meter van het pad af in de bosjes te gaan staan, omdat er 2 Chihuahua's tekeer gaan tegen Daya. Moet er achteraf hilarisch uit hebben gezien, maar Daya heeft het niet meer zo op kleine hondjes door meerdere van zulke ervaringen (tot wondjes aan toe).
Dit duo is erg volhoudend en ben niet zo iemand die ze weg schopt. De baas loopt dan ook altijd heel nonchalant verder en reageert niet op mij. Erg teleurstellend, zulke situaties. Daya bijt ze niet (ze is wel gespannen), maar ze zou er zomaar bovenop kunnen gaan staan als ze zo rondom Daya rennen. Gelukkig alweer lang geleden dat ik ze tegenkwam.
Lang verhaal geworden. Het houdt me bezig, dit onderwerp. Sommige reacties op nieuwsberichten zijn ook echt om te janken. Wat sommige mensen met andermans hond willen doen...
Verplicht euthanaseren na 1e bijtincident? o.O
IEDEREEN zou zo een cursus mogen volgen en wat basisrespect. overlaadt wandelde ik met mijn staffordkruising aangelijnd in het bos. hij is absoluut niet agressief is er gewoon niet mee opgezet dat andere loslopende honden komen snuffelen. die houden wij dus weg. in het bos( waar honden verplicht aangelijnd moeten worden) komt er ineens een labrador op ons afgestorven. ik steek mijn voet ertussen zodat die niet bij mijn hond kan en vraag de baasjes hun hond aan te lijnen want de mijne vind dat niet leuk. ik word daar doodleuk uitgemaakt voor het rot van de straat en dat ik mijn hond niet hond laat zijn. die is nu eenmaal gewoon niet zo sociaal ( en nee ligt niet aan mijn opvoeding, hij is geadopteerd)
stel je voor dat mijn hond in die situatie had gebeten... dan had ik hem nog mogen laten inslapen! grrrr
Juist.
Ik had een collega die mechelaars fokt en traint .( nu nog) ..reuzefier op hun "gehoorzaamheid" en gewonnen trofees.
De hond keek nooit vooruit..altijd maar naar boven...ik zag geen happy dogs als zij wandelde met haar goed opgeleide projectielen, alleen een hond die zijn baasje wou plezieren...moest plezieren.
geef mij dan maar een gewone hond die een paar bevelen kent maar nog altijd hond mag zijn.
Dat vind ik wel een gekke gedachte. Omdat de hond de hele tijd gefocust is op de baas, kan/mag hij niet genoeg hond zijn? Had iedereen maar zulke perfect opgeleide honden... dan hadden we een hoop minder gedoe...
Mijn honden lopen ook als ze aan de lijn zitten aan een meter lijn...en weten dat ze naast me moeten lopen, niets mis mee...als ze los mogen mogen ze de vrijheid nemen, aan de lijn niet.... enne daar is niets mis mee hoor.
Heel lullig voor je maar het is nog steeds jou verantwoordelijkheid om te zorgen dat jou hond een andere geen schade aanricht. Zal toch wat zijn dat een vrolijke labrador aan komt stuiteren en dat moet bekopen met de dood of een DA bezoek.. Ik heb zelf ook een HR ras en deze is tot op heden heel sociaal dus maak me geen zorgen. Maar mijn vorige bulldog en ook de hond daarvoor(herder/stafford kruising) waren niet sociaal, en ja soms is het vervelend als er dan een hond komt buurten, maar dan nog. Dan heb je er dus maar voor de zorgen dat jou hond geen schade aanricht. Als je dat niet kan dan hoor je daar niet te lopen of je hond te muilkorven.
NIEMAND hadd het over doodbijten! in zo een reacties kan ik mij serieus opboein! heel kort door de bocht! als ik jou kom uitdagen vlak voor je neus en je op cm afstand volg en wat uitpakt. ga jij je dan zonder meer kalm kunnen houden?
mijn hond doet geen vlieg kwaad en natuurlijk doe ik er alles aan om dat beest dan weg te jagen. maar ik vind dat echt een gebrek aan respect! goed dat je hond los kan lopen en vriendelijk is maar ik vindt het basisrespect om die even aan te lijnen. niet alle honden kunnen daar mee overweg! wat jij dus zegt is dat enkel sociale honden buiten een wandelingetje mogen maken. alle asociale honden moet je dus maar in een tuintje opgesloten houden, ja want dat komt het probleem ten goede. asociale honden verdienen het dus niet om geadopteerd te worden. Jezus en jij noemt je een dierenvriend? als iedereen zich aan de regels houdt komt mijn hond ook niet in situaties waar die zich onprettig in voelt namelijk een opdringerige andere hond. wet is wet honden moeten aangelijnd. en ik heb geen probleem met loslopende honden zolang die maar bij hun baasje blijven of je hen aan lijntlijnt als je een ander ziet.
iedereen zou beter uit het asiel adopteren ipv van pret nestjes en broodfokkers te steunen. en ja 90 procent van die honden heeft een rugzakje.... die honden verdienen ook een thuis en een lange wandeling. moesten we allemaal mekaar wat respecteren hadden we die miserie niet....
ik ken mijn hond en zijn ras en nee hij is geen agressief monster maar wordt gewoon liever met rust gelaten door andere honden
Zo dan! Nou als ik uitgedaagd zou worden dan zou ik daar wat van zeggen. En niet iemand direct een paar tikken uitdelen of erger aanrichten. En nee ik zeg niet dat honden die niet sociaal opgesloten moeten zitten maar je moet er ook de drukte niet mee op willen zoeken als jou hond daar niet van gediend is. Nogmaals ik heb zelf ervaring met niet sociale honden. Betekend niet dat ik het niet vervelend vind als er wel een hond kwam buurten, maar dan nog zorgde ik er voor dat mijn hond 0 kans kreeg om schade aan te richten. En ja ik heb hier wel eens woorden over gehad op straat. Daarbij als ik een aangelijnde hond tegen kom dan lijn ik mijn honden zelf ook aan of ik laat Droef los en til Izzy even op(die wil nog wel eens blaffen naar honden).
Daarbij heb ik nog nooit een pup gehad maar altijd herplaatsers, en dat is niet voor iedereen weg gelegd. En ja ik ben een dierenvriend.
Voor de rest.. Adem in en adem uit. Chill, maak je niet zo druk. En geniet gewoon van je hond.
1 ding ben ik het niet eens met je,uit een asiel adopteren, daar zou ik nooit een stafford halen.
Ik wil weten hoe een stafford is gefokt,tegenwoordig heb je veel te veel vage kruisingen die op staffords lijken en mensonvriendelijk zijn.
Mijn hond wordt liever ook met rust laten.
Maar als eigenaar van een stafford(kruising)loop je altijd tegen bekrompenheid en vooroordelen aan.
Een boze labrador is net zo gevaarlijk als een stafford maar dat hebben vele kortzichtige hondeneigenaren niet door.
Mijn overbuurvrouw haar hondje werd aan flarden gebeten door een lab.
De media,fora houden al jaren een heksenjacht tegen bepaalde rassen,ze scheren alle hr-honden over 1 kam.
Angst en domheid overheersen.
Als eigenaar van een staffordachtige heb ik maar 1 advies,ga lekker wandelen als het rustig is,samen genieten van je hond en niet te veel aantrekken van wat mensen denken.
Ik doe dat ook niet,er is niks waar ik zo trots op ben als mijn hond(en)
@izzy ik zoek zeker niet de drukte op! waar las je dat. integendeel. maar nu komt het af en toe voor dat je wel eens iemand tegenkomt. dat kan je nu eenmaal niet vermijden.
@monique. daar moet ik je wel gelijk in geven. met een stafford moet je zeker weten welk vlees je in de kuip hebt, want idd als daar een vijs bij los is heb je een moordmachine. wij zijn dan ook een aantal keer gaan wandelen en hadden een gedragstherapeute . ik ken mijn eigen grenzen daarin.
en idd die vooroordelen ! het eerste anderhalf jaar kon ik mij daar zo in opboeien! tussen de andere rassen zitten er idd ook een paar gestoorde gevallen . onze hond is zo al in zijn poten en buik gebeten door 2 loslopende chihuahua s (niet gek dat hij daarna niet veel moet hebben van loslopende honden :))
nu negeer ik dat en geniet van de complimenten die we krijgen over hoe een flinke hond hij wel is
@ izzy en trouwens mijn hond zegt er idd eerst wat van. hij geeft een snauw... teken dat ze hem met rust moeten laten... maar dan blijft die o zo vriendelijke labrador rond hem draaien :) een normale gezonde hond zou dan terugkeren...
en ik heb gewoon mijn buik ervan vol van iedereen die besluit dat enkel de hypersociale honden een warm nestje en een wandeling verdienen. ik krijg steeds commentaar omdat mijn hond niet graag zijn geslachtsdelen laat besnuffelen en zeker zijn ras/kruising helpt hem niet. het is zeer lastig om jezelf telkens opnieuw te moeten verdedigen en op te moeten komen voor hem :) en ja ik weet dat dat het lot van alle verantwoorde staff eigenaren is
Mijn fout, ik had een aanname gedaan.
Maar inderdaad soms kom je er niet onderuit. Dan nog moet je gewoon te alle tijde zorgen dat jou hond geen schade kan aanrichten. Zeker niet nu met alle vooroordelen en mogelijke gevolgen. Ook ik heb ervaringen van mensen die niks doen aan hun loslopende hond.
Zelf een dalmaat die mijn bulldog vast had en mevrouw wilde dat kreng niet er even afplukken terwijl ik mijn best deed mijn hond niks te laten doen. Uiteindelijk kon ik zelf de dalmaat er af trekken en stond ik dus met 2 woeste reuen bij hun halsband vast.
Nee het is niet leuk, maar het is gewoon niet anders.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?